SUMo borac s verzijama

      No Comments on SUMo borac s verzijama

Sumo SUMo

Ako ste, kao ja, opteretili svoje računalo sa puno softvera vjerojatno imate problem kako osvježiti instalirano novijim verzijama.Teško je odgovarajuću pažnju posvetiti svom softveru pa sam se skoncentrirao na povremeno traženje novijih verzija programa koje najčešće koristim pomoću WebMon programa, već preporučenog u ovoj kolekciji. Za ostali softver novije verzije tražim uglavnom kada osjetim da je prestar, da mi fali neka opcija ili da nešto ne radi kako bi trebalo. Ili mi se sam ponudi u redovitom pregledu novosti preko FreeWareGuide-a. Odotamo mi je u oči banuo i najnoviji uradak za praćenje verzija instaliranog softvera: Software Update Monitor ili kraće SUMo, firme KC SoftWares.

Ne znam kako točno funkcionira, ali stalno napreduje i u zadnjih mjesec dana nakon što sam ga skoro odbacio, sa par novijih verzija dogurao je u fazu koja mi ga čini korisnim. Samim pokretanjem ili startanjem opcije Scan po disku će potražiti izvršne (EXE) datoteke i u njima pokušati pronaći podatke o verziji. Programe koji se instaliraju u WINDOWS/WINNT direktorije (mape) možete ignorirati (tako je program i postavljen po instalaciji), a svi ostali sa podacima o nazivu, verziji, proizvođaču i mjestu gdje se datoteka nalazi na disku prikazaće su u tablici. Tako usput dobijete pregledan popis instaliranih programa. Programi koji ne zadovoljavaju kriterije SUMo-a spremaju se u errlst.txt datoteku. Ima podosta programa koji u sebi ne sadrže informaciju o verziji pa SUMo odbacuje takve programe jer za njih ne može naći novije verzije. Po završetku ovog pretraživanja koje traje nekoliko minuta do nekoliko desetaka minuta ovisno o brzini vaseg računala, prvenstveno diska, i količini programa koje imate na disku, možete na listu ručno dodati još programa, a možete i programe s liste obrisati.

Slijedeći korak provjere zadnje dostupne verzije (Check) možete izvesti na pojedinom programu (desni klik na taj program u tabeli) ili pokretanjem Check opcije ispod liste. Postupak traženja dostupnih verzija i usporeÄ‘ivanja sa instaliranima traje otprilike koliko i prethodno skaniranje. Ne morate čekati da računalo zavrÅ¡i te poslove – možete se baviti drugim stvarima. Rezultat traženja novih verzija zavrÅ¡ava označavanjem programa sa tri znaka: žuti uskličnik ispred programa kojima je raspoloživa verzija dvojbena, žuta zvjezdica označava programe za koje je dostupna novija verzija, a zeleni znak “viÄ‘eno” tj. “provjereno” za programe koje imate instalirane u zadnjoj dostupnoj verziji.

Za programe koji imaju dostupnu noviju verziju funkcija Get Update pomoći će vam u pronalaženju novije verzije preko web servisa usko vezanog s SUMo-om.

Iako tek u početnoj fazi ovaj program pomaže i usput se popravlja. Autori komuniciraju sa proizvođačima drugih programa te ih uz pomoć korisnika nagovaraju da ugrade u sadržaj izvršne datoteke osnovne podatke koje su izostavili: ime programa, verziju i ime autora. Napredak je očit i obećavajući, autori responsivni na primjedbe.

Problem koji ovaj program ni ne može riješiti u potpunosti su nestabilne, alfa i beta verzije, te neodgovarajuće verzije nekih programa koji su vezani za hardware. No sve u svemu meni je program koristan. Nadam da će biti i vama.

Podrška/download stranica: SUMo Home Page
Status: Freeware
Podržani OS Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista
Aktualna verzija: 1.6.1.38 (19.02.2008)
Veličina: 1,068 MB
Prijevod na hrvatski: Nema
Značajne vrline: Brzi pregled instaliranih programa i dostupnih novijih verzija. Jednostavno sučelje.
Značajne mane: Nema dokumentacije. Mnogi programi nemaju odgovarajuće informacije, za neke programe teško je dostupna prava informacija.
Izgled SUMo
SUMo – glavni ekran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.