MesNews – Usenet po francuski

      4 Comments on MesNews – Usenet po francuski

MesNews MesNews

Odavno pratim usenet grupe i promijenio sam nekoliko programa za čitanje News-a. Zadnji prije ovoga bio je odlični program 40tude Dialog. Počela me smetati njegova sporost pri skakanju iz nekog drugog programa na njega (Alt+Tab), kao i promjena pozicije nekih njegovih dijelova zbog slučajnog zahvaćanja mišem. Odlučio sam naći zamjenu. Tržište programa za praćenje news grupa je zastalo, očito u tome segmentu nema posebnog interesa korisnika i prekinut je razvoj na mnogim dobrim programima. Naišao sam na MesNews probao ga, neko vrijeme koristio paralelno sa 40tude Dialogom. Sada koristim samo njega. Nisam ni probao skidati s njim višedjelne postove u binarnim grupama, već za to koristim Binary News Reaper (BNR). Preporučujem i njega, ali o tom nekom drugom prilikom.

I MesNews odavno nema nove verzije, ali nisam ni osjetio potrebu. Može raditi u online ili offline načinu, može slati i mailove, ima hijerarhiju konfiguracija za cijeli program, pojedine news servere i grupe. Tekstualne smajlije zamjenjuje grafičkim. Moguće je definirati više servera, automatiku intervala preuzimanja novih postova, različite sortove u pregledima postova. Različitim bojama i pojačanjima označava diskusije u kojima učestvujete ili koje ste označili za praćenje, automatski u grupi skače na prvu diskusiju sa novim postovima. Ima sve na što sam kod newsreadera navikao i ne osjećam da mu išta nedostaje.

Podrška/download stranica: MesNews Home Page
Status: Freeware/Donate
Podržani OS Windows (95, 98, NT, on 2000 and XP)
Aktualna verzija: 1.06.00.00 (5.07.2006)
Veličina: 1,89 MB
Prijevod na hrvatski: Nema
Značajne vrline: Newsreder sa svim uobičajenim mogućnostima, brz i prilagodljiv.
Značajne mane: Nema
Izgled MesNews glavni ekran

MesNews – glavni ekran

4 thoughts on “MesNews – Usenet po francuski

 1. blagi Post author

  Xnews je moj prvi news reader. Malo je bilo zapetljano sa njim se koristiti i davno sam ga napustio. Onda sam partio newse preko BBS-a. Kasnije nisam ni provjeravao njegov razvoj. Imao je specifičan interface i zato sam skloniji modernijim nespecifičnim programima.

 2. ban21

  Kak da na njemu namjestim kodiranje pa da pravilno vidim naÅ¡e dijakritičke znakove… zapravo vidim č ali Å¡ i ostale ne vidim…

 3. blagi Post author

  Desni klik na poruku -> Encoding. Vjerojatno je postavljeno na Suto-Select. Možeš izabrati nešto drugo. Auto-select bi trebao prepoznati u čemu je pisana poruka preko headera poruke, no nemaju svi news readeri to postavljeno, a ni korisnici to ne postavljaju kada mogu. Tako se i desava da interpretacija poruke zna biti ne baš čitljiva. Pogotovo kod citiranja kada se miješaju charseti.
  Simptom koji navodis tipičan je za čitanje iso-8859 poruke sa win-1250 encodingom ili suprotno jer ti charseti imaju neke domaće znakove jednako kodirane. Detalji kodnih rasporeda na http://www.blagi.net/hrslova/hrslova.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.