CCleaner – računalni usisivač

CCleaner CCleaner

Svakodnevnom upotrebom računala na njemu se dešavaju prikriveni postupci koji iza sebe ostavljaju različite otpatke i tragove. Teško je na računalu koje se dulje koristi ustanoviti koji su i gdje se nalaze takvi otpatke i počistiti računalo, a za tim postoji potreba, jer računalo s vremenom oteža i uspori. CCleaner je sveobuhvatni program koji vas rješava brige oko toga. Kao posljedica njegovog djelovanja, na disku bi se trebao osloboditi dodatni prostor. CCleaner može očistiti i tragove vašega rada, što je ponekad dobro npr. ako računalo prodajete ili ustupate drugome te ga želite očistiti. Tragovi korištenja raznoraznih programa olakšavaju ponavljanje istih postupaka pa s takvim čišćenjem ne valja pretjerivati. Kada ga pokrenete prvi puta trebate ga konfigurirati tako da se oslobodite nepotrebnih ostataka, ali treba biti pažljiv da se ne rješite, eventualno onoga što vam treba. Radi u dvije faze: skaniranje ili analiza, te čišćenje i otklanjanje problema. Po prvom čišćenju vjerojatno će vas riješiti debelih naslaga smeća za koje niste ni znali da postoji na vašem računalu, nakon toga povremenom upotrebom vjerojatno manje.

CCleaner prepoznaje dijelove Windowsa ali i razne programe (IE, FireFox, Opera, Office, Nero, WinZip, eMule, …), stalno se nadograÄ‘uje, te je posebno važno koristiti zadnju verziju. CCleaner može očistiti i registry od raznih problema, te deinstalirati programe ili očistiti računalo od programa koji se pokrenu kad i računalo. Vrlo koristan alat.

Podrška/download stranica: CCleaner Home Page
Status: Freeware
Podržani OS: Windows (95, 98, NT, 2000, XP, Vista)
Aktualna verzija: 2.02.525 (05.11.2007)
Veličina: 2,66 MB
Prijevod na hrvatski: Nema
Značajne vrline: Čišćenje diska od skrivenih privremenih i radnih datoteka. Čuvanje privatnosti brisanjem zaostalih podataka o radu. Prenosivost od verzije 2.
Značajne mane: Nema
Izgled CCleaner glavni ekran

CCleaner – glavni ekran

2 thoughts on “CCleaner – računalni usisivač

  1. blagi Post author

    Potpuno preuređena verzija 2 sa brojnim izmjenama i dopunama. Najznačajnija je portabilnost, tj. može se program ponijeti sa sobom na vanjskoj (USB) memoriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.