AdvancedRM – Uvid u mrežni promet

AdvancedRMAdvancedRM

Vremena se mijenjaju. Danas mnogi i u kući imaju više računala povezanih u mrežu, koristi se širokopojasni pristup internetu i routeri. U tako složenom okolišu nije jednostavno ustanoviti uzroke problema i što se doista dešava. Npr. u slučaju sporosti interneta pitanje je gdje je uzrok sporosti i nije jednostavno saznati gdje je zastoj. U takvim situacijama AdvancedRM bi mogao pomoći. Taj mali program naime može prikazati što se dešava na SNMP uređajima, a današnji routeri uglavnom imaju u sebi ugrađene SNMP protokole. Program prikazuje grafički ukupni promet na routeru te je lako provjeriti je li veza prema internetu u funkciji i nije li možda promet na drugim računalima uzrok sporosti prijenosa podataka na vašem računalu.

Windows XP ima SNMP ali nije instaliran. Možete ga instalirati pokretanjem Add or Remove Programs (Dodaj ili ukloni programe) iz Control Panela. Izaberite Add/Remove Windows Componets, te Management and Monitoring Tools Details, označite Simple Network Management Protocol i kliknite na OK. Nakon instalacije SNMP protokola u AdvancedRM konfiguracijskom ekranu možete unijeti i IP adresu Windows XP računala.

Prije prikaza rezultata treba konfigurirati uređaje koje želite pratiti. U konfiguracijskom ekranu unosi se IP adresa SNMP uređaja, izabere interface i pokrene praćenje. Moguće je definirati praćenje više interfacea istovremeno, te spremanje loga prometa na računalu. Program nema instalaciju već je dovoljno pokrenuti ga. Nakon što se pokrene monitoring nekog interfacea u trayu se pojavi mali grafikon download i upload brzine prijenosa. Postoje i brojni drugi programi slične funkcije, no ovaj je primjeren svrsi koju sam naveo, malen je i jednostavan.

Podrška/download stranica: AdvancedRM Home Page
Status: Freeware/Donate
Podržani OS Windows 2K/XP/2003/Vista
Aktualna verzija: 1.4.5 (15.06.2007)
Veličina: 400 KB
Prijevod na hrvatski: Nema
Značajne vrline: Malen program za praćenje prometa na SNMP uređajima (npr. router, Windows XP računala).
Značajne mane: Nema
Izgled AdvancedRM graf
AdvancedRM – graf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.