Modem FAQ

1. Kakav je serijski kabel za spajanje modema i računala?

Kabel za spajanje vanjskog modema na serijski ulaz ne smije biti dulji od 2-3 metra (ovisno o brzini) i mora imati barem neke dodatne RS-232C signale pored osnovnih linija 2, 3 i 7:

Opis signala Kratki naziv Broj
Slanje podataka TD 2
Prijem podataka RD 3
Uzemljenje GND 7
Spreman za slanje RTS 4
Spreman za prijem CTS 5
Otkrivanje nositelja DCD 8
Terminal spreman DTR 20

Svaka linija se spaja sa odgovarajućom na drugom kraju.

Dodatni signali RTS i CTS su nuzni za hardversko upravljanje tijekom signala.

Kabel za spajanje npr. serijskog printera neće raditi s modemom.

2. Da li je bolje imati vanjski ili unutarnji modem?

Evo usporednog prikaza karakteristika unutarnjeg i vanjskog modema:

Unutarnji modem Vanjski modem
Serijski ulaz Treba postojati slobodni IRQ i slobodan serijski ulaz. Potrebna konfiguracija Koristi ugradjeni serijski ulaz. Problem ako nema slobodnog, pa treba dokupiti dodatnu I/O karticu
Mjesto Zauzima jedan utor u racunalu Zauzima prostor na stolu
Cijena Jeftiniji Skuplji
Kompatibilnost Prilagodjen odredjenoj arhitekturi racunala: PC, MAC, PS/2, Amiga, … Moze se spojiti na bilo koje racunalo sa ugradenim serijskim prikljuckom
Kabeli Nema dodatnih kabela Kabel za spajanje sa serijskim ulazom racunala
Napajanje Koristi napajanje racunala Isporucuje se sa posebnim adapterom i trazi jednu uticnicu
UART Brzi modemi imaju uglavnom ugradjen brzi UART (16550) Brzi UART je potrebno dokupiti
Indikacija rada Moguca jedino sa dodatnim programom (neki kom. programi imaju tu funkciju) LED diode za razlicite signale. Neki imaju LCD pokazivac
Prenosivost Neprakticno Jednostavno
Zastita Udar groma preko telefonskog kabela moze lako unistiti vitalne dijelove racunala Manja mogucnost ostecenja racunala zbog udara groma
Upravljanje Iskljucivo softversko Neki modemi imaju tastaturu za konfiguraciju i neke druge funkcije (glas/podaci, test)

Postoje i prenosivi (portabl) i noviji PC CARD (bivsi PCMCIA) modemi namijenjeni suvremenim prenosivim racunalima. Portabl modemi su vanjski modemi koji rade na baterije, a PC CARD modemi u obliku kreditne kartice koji se mogu uloziti samo u za to predvidjene utore i nemaju vlastito napajanje. Postoje i dodaci za stolna racunala koja omogucuju prikljucivanje PC CARD modema. Prenosivi modemi imaju i svoj adapter, no nisu pogodni za stolna racunala jer su skuplji i imaju losije karakteristike od standardnih stolnih i unutarnjih modema. Stoga ih treba izbjegavati ukoliko to nije nuzno.

3. Modem mi izabere broj u redu i dobijem vezu, ali nakon toga se počnu dešavati čudne stvari: na ekranu se slika izmiješa, a računalo često blokira.

Većina modema ima dva telefonska priključka: jedan za uključenje u telefonsku liniju (LINE) i drugi za priključenje telefona na modem (PHONE). Vjerojatno ste telefonski kabel iz zidne utičnice spojili u ‘phone’, umjesto u ‘line’ utičnicu na modemu. Krivo uključenje telefonskog kabela može izazvati različite efekte.

4. Kako spojiti telefonski kabel sa američkim utikačem na našu utičnicu sa tri rupe?

Domaći telefonski priključak (utikač i utičnica) su tropolni, a američki
kabel sa utikačima RJ-11 je četverožilni. Naš telefonski utikač ima slijedeći raspored:

                         -------
 domaća     z        američki RJ-11 ------- a
 utičnica    o               ------- b
       a o  o b            -------

Gdje su a i b izvodi za spajanje žila parice (telefonski dvožilni kabel). Za većinu ureÄ‘aja nije bitno ako se meÄ‘usobno zamijene. Srednji izvod (z) se najčesće ne koristi, osim Å¡to se kod nekih kućnih centrala spaja na “zemlju” ili je spojen za neku posebnu namjenu, npr. omogućavanje biranja vanjske linije.

Američki kabel sadrži najčešće 4 žile, a za modem se koriste samo dvije srednje (a i b) koje se spajaju na a i b izvode domaće utičnice. Najbolje je kupiti utikač koji se uključuje u našu zidnu utičnicu, a omogućuje priključak i domaćeg i američkog utikača.

U zadnje vrijeme se mogu nabaviti kabeli koji se prave po zahtjevu trgovini i često ne provjeravaju prije prodaje, te ima i neispravnih. Čini se da su i neki kabeli iz drugih zemalja (npr. Velike Britanije) drugačije spojeni. Najjednostavnija provjera ispravno spojenog kabela jest zvuk slobodne linije iz zvučnika modema i po biranju signala sa biranog broja, bilo zauzeća ili uspostavljene veze.

Kod nekih telefona (kao npr. Siemens) telefonski kabel je spojen na neuobičajen način, pa iako se takav kabel naizgled ne razlikuje od običnog telefonskog ne može se koristiti za spajanje drugih telefona ili modema.

5. Modem mi ne može birati! Kada započne biranje onaj tu-tu znak slobodnog biranja se ne prekida.

Najčešće je ovakav problem posljedica neispravnog spajanja kabela izmedju modema i telefonske utičnice u zidu. Kabeli koji se isporučuju sa modemima su američki sa utikačem RJ-11. Kabel ima 4 žice, od kojih su za rad modema dovoljne dvije. Ukoliko nemate odgovarajuću zidnu utičnicu spojite srednje dvije žice (razlikuju se i po bojama). Ukoliko te žice nisu dobro spojene moguća je situacija u kojoj se prima i šalje signal, ali oni međusobno ne korespondiraju. Ukoliko glasom uspostavite vezu i modem će se moći spojiti!

6. Zašto ne mogu sa V.92 modemom postići brzine veće od 16800?

Ako je DTE brzina barem 19200, ako su modem, računalo i terminalski program dobro podešeni, najvjerojatnije se radi o utjecaju loše telefonske linije. Često su to PCM linije, tj. telefonske linije na kojima je telekom ugradio PCM uređaj kako bi na jednom fizičkom vodu dobio više pretplatničkih brojeva u slučajevima nedovoljnog broja pruključaka na nekom području. Ti uređaji smanjuju propusni opseg kanala i onemogućuju postizanje većih brzina. Zatražite od telekoma zasebni vod. Ukoliko trošite vise impulsa nego je to uobičajeno pošta će najvjerojatnije udovoljiti vašem zahtjevu. Neki noviji i kvalitetniji PCM uredjaji omogućuju brzine veće od 16800 bps-a.

7. Ne mogu uopće pozvati, prije nego modem počne birati broj dobijem poruku ‘NO DIALTONE’?

Većina modema ne prepoznaje naš domaći ‘dial tone’ tj. signal za slobodno biranje, pa je modem potrebno konfigurirati za ’slijepo’ biranje (blind dialing). Kako modemi uglavnom dolaze tvornički podešeni sa X4 (a to uključuje prepoznavanje ‘dial tone’) potrebno je većinu modema u nas konfigurirati sa X3 (a može i X1). X3 za razliku od X1 uključuje prepoznavanje signala zauzeća (BUSY). Modemi koji prepoznaju naš signal slobodnog biranja su ZyXel, svi modeli V.32 i V.34 (vjerojatno i noviji).

Kod MS Windowsa u definiciji modema treba odmah po instalaciji onemogućiti (skinuti kvačicu) ‘Wait for dial tone before dialing’. Ukoliko se to ne napravi odmah ta se opcija prenese u definiciju konekcije s modemom pa je treba tamo popraviti.

8. Kako onemogućiti da mi Call Waiting prekida modemsku vezu?

Call Waiting je plaćeni telefonski servis koji vas obavještava o drugom pozivu šaljući beep signal. Taj signal može prouzročiti pad carriera i prekid modemske veze. Stoga je potrebno pri ulasku u komunikacijski program onemogućiti taj servis (#43#), a omogućiti ga po prekidu rada s modemom (*43#). Ili ga potpuno isključiti kod operatera tj. na ISDN uređaju.

9. Informacije o ovom FAQ-u

Ovaj FAQ predstavlja 3.0 verziju često postavljanih pitanja i odgovora konferencije MODEMI.HR CroatiaNet mreze (FidoNet 2:381). To je bila mreža BBSova koja više ne radi. U vrijeme pojave novijih vrsta modema kao što su kabelski i DSL modemi, važno je napomenuti da se ovaj FAQ odnosi na analogne modeme koji danas rade s protokolom V.92bis.

Stari FAQ se sastoji iz tri dijela rasporedjena u tri datoteke:

MODEMHR.FAQ – Pitanja i odgovori
MODEMHR.RJE – Rjecnik modemskih i komunikacijskih termina
MODPROT.TXT – Popis modemskih protokola i standarda

Sve skupa je u datoteci HRMODQ10.ZIP.

U ovoj verziji, dostupnoj na adresi https://blog.blagi.net/modem-faq/, nalazi se manji dio pitanja iz starijeg FAQ-a, ponešto preuređenih.

Copyright by Zdravko Blagdan, 1996-97. Objavljivanje, prenošenje i kopiranje dozvoljeno na BBSovima i Internetu u nekomercijalnim uvjetima.
Za sve druge primjene potrebno je zatražiti dozvolu autora.Print This Page Print This Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.