XMPlay – sviranje muzike

      4 Comments on XMPlay – sviranje muzike

XMPlayXMPlay

Dugo sam vremena koristio WinAMP ali uvidom u resurse koje troši, funkcija koje ima i što kažu drugi, zaključio sam da možda ima i boljih rješenja. Kod WinAMPa mi je smetala pretrpanost funkcijama koje mi ne trebaju, a za što troši dodatne resurse. Za te dodatne funkcije, kao što su gledanje videa, ripanje muzike koristim druge, za te funkcije bolje programe. Odlučio sam se za XMPlay, maleni program koji instalaciju ne traži (niti vam je daje).


U osnovnoj verziji podržava osnovne formate muzičkih datoteka (MP3, WMA, CDA, OGG), za mnoge druge postoje pluginovi. Postoje i različiti skinovi za promjenu izgleda. Iako mi skinovi nisu posebno zanimljivi koristim WAModern skin, a sam player je uglavnom minimaliziran. Baza korisnika je dosta velika, pa postoji i dobra podrška u slučaju problema. Program je samo na engleskom jeziku, ali za ovakav tip programa to i nije velika mana jer je skup funkcija uglavnom poznat a sučelje je intuitivno, nalik drugim muzičkim programima.

Podrška/download stranica: http://support.xmplay.com/
Status: Freeware
Aktualna verzija: 3.4.2 (28.06.2007)
Veličina: 302KB
Prijevod na hrvatski: Nema
Značajne vrline: Svoj posao sviranja odrađuje odlično, podržava sve glavne formate muzičkih datoteka, malen za skidanje, instaliran zauzima malo diska, u radu troši malo memorije.
Značajne mane: Čini mi se osjetljivijim od Winampa kada je procesor preopterećen pa zvuk trokira, ali nisam imao takvu situaciju nakon instalacije zadnje verzije (3.4.1)
Izgled XMPlay (WAModern Skin)
XMPlay (WAModern Skin)
XMPlay WAModern Skin minimaliziran
XMPlay WAModern Skin minimaliziran

4 thoughts on “XMPlay – sviranje muzike

 1. blagi Post author

  Mislim da sam ga probao bas prilikom izbora XMPlaya. Koliko se sjećam jos je patio od dječjih bolesti. Sada je u
  verziji 0.9.4.3 što upućuje na moguću nedovršenost. Veličina za download mu je 1.6MB, značajno veća nego kod XMPlaya. XMPlay me zadovoljava i ne mislim ga mijenjati dok je tako.

 2. Ivan

  To ti je jedan od onih koji 10 godina rade do verzije 1 :)
  Ne znači da je loš, štoviše, čudi me komentar o dječijim bolestima.

 3. blagi Post author

  Probao sam ga davno, možda zato. Od drugih, koji mi je čak ostao ‘instaliran’ sačuvao sam MiniMP3, ima 100kB i držim ga Ä‘uture u folderu sa raznoraznim programima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.