Perino pravilo: Čovik napreduje dok mu se hoće

Petereovo načelo, smišljeno za prilike zapadnih demokracija, glasi:

Čovjek napreduje do razine svoje nesposobnosti.

Misli se na posao u kojemu se zaposlenik uspinje u hijerarhiji poslova dok ne pređe prag svoje nesposobnosti. Tada više ne napreduje već se pomiče horizontalno na radna mjesta u kojima, svojom nesposobnošću, ne može izazvati preveliku štetu. Prvenstveno se ovo pravilo može primijeniti na administraciju, vlast na svim razinama.

Mi ne bi bili mi, tj. istočna civilizacija, Balkan, ili, kako si volimo tepati, pridajući si veliki značaj, na pragu civilizacija, kada ne bi sve prilagodili svojim mjerilima, sposobnostima i potrebama. U nas se, i nakon što se prijeđe prag nesposobnosti, napreduje.

Split je tako postao talac, jedne nesposobne vladajuće garniture, svakim danom, godinom i desetljećem sve nesposobnije. Grad koji je dobio ogromno civilizacijsko naslijeÄ‘e nije to nasljeÄ‘e u stanju iznijeti na svojim plećima. I opet se sve prelama na najdragocjenijem splitskom biseru, centru Splita: rivi i dioklecijanovoj palači. Presvijetla riva svojim bljeskovima svakim danom nam ukazuje na sve viÅ¡e i viÅ¡e mračnih rabota i razotkriva nam kakvu vlast to imamu – a onakvu kakvu smo izabrali i zaslužili!

Da čovjek ne povjeruje kakve su nas neprirodne katastrofe snašle. Zadnja u nizu je  priča o stolicama za štekate. Sva krema isključivo domaće pameti: konzervatori i ini stručnjaci su izdiktirali ugostiteljima kakve su to stolice primjerene antičkom caru: iz njegove domovine lakih guza. Tako se na Rivi formiraju novi običaji. Prije negi sjednete na stolicu nekog štekata, morate se prijaviti konobaru i reći koliko pizate. Ukoliko imate više od 85 kila, kume moj sidi di oćeš, ali na skupocjenu stolicu nećeš, radi njena i svojega zdravlja. Sve za očuvanje bulje.

Ljudi moji, ma je li to moguće? Um klade valja, a snaga caruje. Glumci koji su iznijeli izbornu kampanju, nestali su sa pozornice i ostavili mjesto trkačima na kratke pruge koji odreda uništavaju sve što im je primamljivo. Bacili su oči, ali i ruke na sve vrijedno u ovome gradu i pokušavaju to prigrabiti.

Ima li načina da im se što prije stane na kraj kako se šteta ne bi eksponencijalno povećavala? Ne vjerujem kraj ovakva pravosuđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.