50 godina FESB-a

      No Comments on 50 godina FESB-a

Rado sam se odazvao pozivu na proslavu 50 godina Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), a odnedavno i računarstva. Lijepa obljetnica za jednu značajnu instituciju koje sam i sam bio dio. Proslava je trajala skoro cijeli tjedan od 22.11.-26.11.2010. u različitim oblicima, no meni je bio najzanimljiviji dan u kojem su se osvježavale uspomene na sadržaje kulturnog tipa. Kako sam i sam doprinosio tome naprosto sam morao prisjetiti se tog vremena, naći se i popričati sa starim kolegama od kojih mnoge nisam odavno vidio.


“Od kolijevke pa do groba najljepše je studentsko doba” parafrazirao je netko i teško se s tim ne složiti. Silna je energija u osobi u toj dobi u kojoj od mladića postaje čovjekom. Odlučujući se biti studentom čovjek odlučuje uložiti veliki trud u stjecanje znanja, barem je tako bilo u moje doba, ali mu ostaje i još poprilično energije za druge aktivnosti. Nekako se dogodilo da sam se na faksu uključio u društvo koje se bavilo fakultetskim novinama. Tu sam otkrio neke svoje skrivene potencijale, nekoliko godina radio sve i svašta oko tih novina, a kao glavni urednik potpisao i tri broja. Novine su prije tog doba izlazile vrlo neredovito, ali ih je na noge postavio generacijski mi kolega Boris Franin, te se, svojom upornošću, izborio za štamparsko ruho pravih novina, a za razliku od prvih šapirografiranih izdanja. Novine su nazvane “FESB” i od studentskih su promovirane u fakultetske. Dugo su godina nakon toga novine izlazile više manje redovito i neprekinuto. U doba kada su ih uređivali Viktor Ivančić i Velimir Marinković, kasnije poznati feralovci, dobile su te novine i, tada cijenjenu, nagradu 7 sekretara SKOJ-a. Brojni današnji poznati novinari te druge poznate osobe počele su svoju karijeru baš u FESB-u kao npr: Igor Brešan, Žarko Luetić (karikaturist), Milorad Bibić Mosor, Zoran Krželj, Velimir Marinković, Viktor Ivančić.

Zahvaljujući profesoru Slavku Vujeviću svi brojevi fakultetskih novina dostupni su na kao arhiva PDF datoteka. Njemu i članovima udruge bivših studenata FESB-a Alumni valja zahvaliti na organizaciji druženja i obnavljanja uspomena povodom fakultetske obljetnice. Uspjeli su pronaći i brojne fotografije iz povijesti Fakulteta i prirediti izložbu u atriju zgrade FESB-a. Sve to potiče prisjećanje na davne i skoro zaboravljene lijepe dane.

Prelistavajući sve te novine vidi se trud koji su brojni studenti i osoblje Fakulteta ulagali u njega pokušavajući, ponajviše, istaknuti probleme i potaknuti njihovo rješavanje, ali i dokumentirati zbivanja na Fakultetu, zabaviti i nasmijati čitatelje. Sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća novine su prestale izlaziti, a kasnije se pojavilo samo nekoliko brojeva, od kojih neki samo u internetskom izdanju, ne i na papiru. Drugačije je vrijeme, drugačiji izazovi, drugačija atmosfera na fakultetu.

U svoje vrijeme bavljenje tim novinama bilo je i zahtjevno i ugodno. Upoznao sam i komunicirao sa velikim brojem ljudi, puno širim krugom nego kao obični student. S jedne strane sam se družio sa kolegama koji su također surađivali u izradi novina, a s druge strane intervjuirao, propitivao ljude, razgovarao sa njima o raznim temama, kometirao pisanje novina.

Družeći se sa bivšim kolegama prisjećali smo se uspomena na nekoj vrsti tribine, a kasnije uz zakusku međusobno se porazgovarali i upoznavali sa dotad nepoznatim kolegama iz drugih generacija.

Nakon tako zanimljiva druženja nisam htio propustiti ni svečanu akademiju na kojoj je bilo puno govorancije, darivanja, nužne kurtoazije, ali sam imao prilike popričati sa još nekim starim kolegama, profesorima i drugim, za Fakultet vezanim, osobama.

Cijelu proslavu obljetnice popratio je posebnim izadanjem i časopis Sveučilišta u Splitu, Universitas u svom 14. broju, za koji sam i sam napisao ponešto o davnom dobu svog studiranja.

Valja spomenuti i opsežnu obljetničku monografiju te kratki filmski zapis profesora Petra Grisogona o životu na Fakultetu.

Mada kasnije u radu nisam mnogo koristio znanja stečena na Fakultetu ipak sam tamo stekao jedan inženjerski pristup rješavanja problema koji mi je omogućavao obavljanje poslova, posve drugačijih od onih za koje sam se školovao. Zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli, zahvaljujem i svim suradnicima i kolegama koji su mi pomagali u studiranju, oko novina i uopće svima s kojima sam proveo ugodno studentsko doba.

Slijedi nekoliko slika sa proslave i poneka stara uspomena.

FESB studentski listovi (zip)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.