Velo misto, a mala peškarija

      4 Comments on Velo misto, a mala peškarija

Osnovni problem Splita je mala peškarija. Nije mi jasno kako nitko od nadležnih ne vidi da je za ovoliki grad peškarija frustrirajuće mala. I tako umisto da se ljudi išvogaju na peškariji tamo se uspiju samo šnervati. Evo danas npr. okupirali su Hloverkin Kontakt i pretvorili je u veliku peškariju. Svi koji su bili na toj prostranoj peškariji su se išvogali i otišli doma mirni. Jedino šta ih je bilo malo. Svak je vika koliko je moga dok mu ne bi ponestalo zraka pa bi malo sa strane se izdiha i ponovno izvika. Na banke Hloverkine peškarije stavili su sve šta in je stalo u kašetu:  škrpine ka nokat, kozice, glavoče, ciple od Ine, arbuniće sa govnare, sve sitna riba, a napuhali je da  izgleda krupna.  Riba stara, smrdi do neba, buljave oči, a baje se prave ka da vonjaju po friškini. Uvaljuju nan, viču: navali narode, u susida je smrdljiva, moja je friška. A onu lipu ribu držidu ispod banka. Kad bi ih ko provalija, pa nisu mogli uteć, navalili bi na bidna čovika, da in je podvalija, da mu smrdidu noge.

Ima bit da je niko za ove rekonstrukcije rive spojija cijev od govnare kontra pa smo se sad zatrpali svin našin govnima koja smo gurali ispod mora. I sad nan smrdi do neba.

Kako se grad može falit da je mediteranski, kad ima tako malu peškariju?

4 thoughts on “Velo misto, a mala peškarija

 1. Ivan

  Neznan, bia san nekidan na peškariju… dosta je civilizirano izgledala. Moguće da je i peškarija ušla u 21 stoljeće?

 2. blagi Post author

  Mislin da si krivo pročita post. Kao prvo, spomenija sam veličinu: stvarna peškarija je mala za grad veličine Splita. A drugo, to je bila parabola na istupe nekih glavonja i na međusobnu njihovu komunikaciju, pogotovo u Hloverkinoj emisiji u kojoj su se sučelili. Sličnu je atmosferu i Kerum stvorija u svom solo stand-up nastupu. To jest dio splitskoga kolorita i šuga, ali uz takvu atmosferu Split neće naprid.

 3. Ivan

  Ma dobro san ja pročita i razumia, tia san samo reć da je i peškarija dosegla stupanj civliziranosti koji javne ličnosti grada Splita nisu u stanju osigurat ni na javnoj televiziji ni na radiju.

 4. blagi Post author

  Oćeš reć da je “peškarija” drugdje. Pustija san Kerumov intervju čoviku koji ga dobro zna i skanjiva se kakav mu je izričaj. Svaki put kad bi ovaj izgovorija ‘kokošari’ čovika bi štrenculo. Jedan drugi se smija do neba. Da nisu miljarde u pitanju, čovik bi reka da govori redikul. I eto njega za gradonačelnika. I sad kad se raskokošarija glasine o njegovom porijeklu imovine sve su glasnije i sve konkretnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.