Le Tour 2008

      No Comments on Le Tour 2008

Lani u ovo doba napisao sam nekoliko članaka o Tour de Franceu, najvećoj biciklističkoj utrci. Le Tour 2007 je bio prepun doping afera. Vodstvo utrke je obećalo očistiti utrku od dopinga i izbačeno je mnogo vrhunskih biciklista i timova, ili su timovi sami odustali po otkriću dopingiranih članova. Le Tour ima mnogobrojnu publiku ali ne može naplaćivati ulaznice pa su sponzori dragocjeni tj. gotovo pa jedini izvor prihoda. No sponzori, vrhunske svjetske firme ne vole da se njihov, mukom građeni image i brand dovode u vezu s dopingom. Brojni su veliki sponzori otkazali sponzorske ugovore.

Ovogodišnji, 95. po redu TDF počeo je tako osiromašen za brojna poznata biciklistička imena, timove i sponzore. Mnogi su se timovi reinkarnirali pod zaštitom drugih kompanija i novim imenima, puni mladih, ne baš poznatih biciklista. Le Tour je utrka za iskusne koji znaju u tri tjedna napora najbolje rasporediti snage, a mladi uglavnom bljesnu u etapama. Puno je malih takmičenja na Le Tour, puno etapa, sprintova i uspona u pojedinim etapama, stalno se skupljaju bodovi, nekoliko je kategorija u kojima se može biti pobjednikom, najboljim. I praćenje TDF-a se poboljšava iz godine u godinu. Tako ga TV stanica Eurosport ove godine prenosi i u HD formatu na svom posebnom HD kanalu, a na službenom sajtu TDF-a brojni su novi detalji koji omogućavaju bolje praćenje utrke.

Moje praćenje biciklizma počiva na nekim čvrstim uporištima od kojih su mnoga na početku ovogodišnjeg Le Toura nestala i puno mi je toga nepredvidljivo i ostalo visiti u zraku. Stoga sam dvojio oko pisanja na blogu o ovogodišnjem TDF-u. Uz to me malo poljuljalo i pronalaženje dvojice dopingiranih u prvoj polovici utrke. Kako se radilo o manje jakim biciklistima nije izazvalo veću pažnju medija i uglavnom se pratilo samu utrku i bicikliste. U pola trke me već zasvrbila tastatura jer se izdvojilo jedno novo ime, Riccardo Ricco. Talijan je sa samo 24 godine već na ovogodišnjem Giro de Italia osvojio dvije etape, a sad i na TDF-u dvije, i to planinske. Iz mase biciklista izdvojio se ovogodišnji junak i novo, veliko ime. Talijani su ga odmah počeli uspoređivati sa piratom Marcom Pantanijem, kraljem planina (preminuo od predoziranja kokainom).

I onda šok koji je potresao i mene, ali i cijeli Le Tour. Ricco je bio pozitivan na doping kontroli, njegov tim, španjolski Saunier Duval, odustao je od Le Toura jer je Ricco bio njihova velika uzdanica. I opet su, kao i lani, priče o dopingu u medijima zasjenile priče o pobjedama, bjegovima, padovima, junacima i gubitnicima. Još jedan snažan udarac za veliki Le Tour. I opet se umjesto o raspletu koji se može očekivati pred zadnje iscrpljujuće planinske etape, priča uglavnom o otkrivanju dopinga. Ricco je uhapšen zbog posjedovanja zabranjenih supstanci, izoliran i ispituju ga. Sredstva kakva je uzimao, ne može uzimati sam.

Pitanje je što će biti s ovogodišnjim i idućim TDF-ovima.

Evo nekoliko zanimljivih linkova:

TDF etape možete pratiti u živo na službenim stranicama ovdje.

Na TDF blogu možete pratiti rezultate etapa i zanimljive komentare.

Boston.com donosi pregršt prelijepih velikih slika s ovogodišnjeg Le Toura. Izdvajam ovdje jednu koja zorno prikazuje kako je biciklizam teški rad, ponekad u vrlo teškim uvjetima:

Biciklizam je teža rad često po lošem vremenu

Članak o dopingu na ovogodišnjem TDF-u u New York Times-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.