Le Tour je slomljen

      No Comments on Le Tour je slomljen

Vijest koja odjekuje jače od bombe pročitao sam slušajući So Broken Björk-inu tužbalicu: Aleksandar Vinokourov pao je, ali ovaj put ne s bicikle, već na doping testu, nakon etape vožnje na štopericu koju je osvojio u subotu. Vinokourov je proglašen jednim od favorita ovogodišnjeg Le Toura, ali je nakon pada i ozljeda u 5-toj etapi zaostajao u poretku. U subotu je mahnitom vožnjom uspio nadoknaditi nešto zaostatka i dosegao 9. mjesto u ukupnom poretku. U Nedjelju je kiksao i zaostavši u teškoj planinskoj etapi skoro pola sata za pobjednikom etape. Praktički izgubivši sve šanse za osvajanje Le Toura, odvozio je opet mahnito tešku planinsku etapu u ponedjeljak. U njegovoj krvi pronađeni su tragovi tuđe krvi, pa je očito riječ o nedozvoljenoj transfuziji svježe krvi. Taj oblik dopinga je već dugo poznat i teško je Vinokourov mogao proći neotkriven. Očito je, preuzevši takav rizik, sebi želio priuštiti labuđi pjev, ne bi li ostavio jači trag i lakše preživio ovogodišnji neuspjeh. No posljedice ovog samoubilačkog čina Vinokourova snosi i njegov tim. Astana je imala velike ambicije, a i dva vozača u prvih deset, od kojih je Kloden imao i relativno dobre šanse za konačnu pobjedu. Radi se o momčadi iz Kazahstana koja uživa obilatu novčanu potporu naftom bogate države. Cijela je momčad odmah povučena s Le Toura.

Vinokourov krvav nakon pada u 5-toj etapi

Vinokourov

kravav nakon pada u 5-toj etapi
Vinokourov pobjeđuje u 15-toj etapi

Vinokourov pobjeđuje u 15-toj etapi

Osramoćen je ne samo jedan biciklist, jedna momčad, jedna velika utrka, već i nada u ozdravljenje biciklizma u cijelosti. Pored toga još se uvijek šuška o izbjegavanju Rasmussena, vodećeg u utrci, da obavijesti Danski biciklistički savez o mjestu boravka kako bi mogli obavitu, za biciklizam, uobičajene doping testove i izvan takmičenja. Rasmussen se vadi na način koji sugerira da nije sasvim čist u svemu tome. Pored toga u utrci je još nekoliko takmičara koji su povratnici nakon odslužene kazne. Veliki crno oblaci se nadvijaju nad biciklizam.

Inače je danas dan odmora, a sutra je na rasporedu 16-ta, zadnja planinska etapa, na kojoj se može očekivati da vodeći Rasmussen pokuša ostvariti veću prednost kako bi je lakše sačuvao u ravničarskim etapama koje slijede do kraja. Posebno je za njega opasna pretposljednja etapa u subotu, utrka sa štopericom. Zadnja etapa, kruženje Pariškom kaldrmom, teško će promijeniti redoslijed u vrhu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.