Le ispretouran

      No Comments on Le ispretouran

Biciklističke utrke i najveća od svih, Le Tour, propadaju. Nakon Vinokourova i povlačenja Astane, jučer su utrku napustili još jedan vozač i jedan tim. Cristian Moreni je bio pozitivan nakon 11-te etape u koju je završio kao 102-i! Njegov tim Cofidis se odazvao pozivu vodstva utrke i napustio Le Tour.

U takvoj atmosferi vodeći Rasmussen je na stazi dočekan neodobravanjem koje ga je pratilo i tijekom utrke na 16-toj, najtežoj etapi ovogodišnjeg Le Toura. Izvan staze novinari su bili vrlo neugodni na konferenciji za štampu Robobank tima u slobodni utorak. Posljedica je to njegova neprijavljivanja mjesta boravka kako bi izbjegao doping testiranje izvan utrke. Naknadno je ustanovljeno kako je lagao i svom timu . Svjedoci su ga vidjeli kako trenira u Italiji iako je timu rekao da je u to vrijeme bio u Meksiku! Rasmussen je na povike iz publike odgovorio izvanrednom vožnjom i u izravnoj borbi u samoj završnici na teškom usponu pobijedio izravne konkurente i povećao svoju prednost u ukupnom poretku.

U toku etape koja se vozila u Španjolskoj Baskijska separatistička organizacija (ETA) je postavila eksploziv na stazi utrke i dojavila lokacije. Male eksplozije koje su se dogodile na stazi nakon prolaska biciklista očito su bile usmjerene na izazivanje pažnje medija i javnosti.

Rasmussen se strmoglavljuje

16-ta etapa – Rasmussenovo strmoglavljivanje

Nakon svega pukla je još jedna nova, gotovo očekivana dopinška bomba, a odjeknula je jače od pravih. Rasmussenova momčad Rabobank je odlučila isključiti Rasmussena iz tima, te on neće startati u četvrtak. Cijeli Le Tour tako postaje dramatičan na nesportski način. Dok uživate u borbi na stazi, prisiljeni ste razmišljati gledate li sportske ili nesportske domete. I kako onda uopće uživati. Biziklizam je jako ugrožen. Živi i razvija se zahvaljujući sponzorima, no u ovakvim uvjetima očekuje se njihovo povlačenje. Najizdašnij od njih, T-mobile najavio je razmatranje svog pokroviteljsta istoimenog tima. Nakon jednog prethodnog dopinškog skandala sa njemačkim trkačem Njemačka televizija je odustala od praćenja Le Toura.

U raspravama o tome jesu li ovakve dopinške afere znak slabosti ili jakosti biciklističkih organizacija ističe se i činjenica da je svega 20% osoba koje je tretirao ozloglašeni španjolski liječnik iz redova biciklista, a da ih je najviše iz redova nogometaša i drugih bolje plaćenih sportaša, ali tamo nema ovakvih skandala. Biciklistički čelnici žele ukazati kako se oni bespoštedno obračunavaju s dopingom, dok se u nekim drugim sportovima slične pojave zataškavaju.

Doista što se to dešava? Kuda ide biciklizam i sport uopće?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.