Picigin u sumrak

      No Comments on Picigin u sumrak

Je li picigin sport ili igra? Moderno vrijeme tjera ljude da razmišljaju o marketingu, isplatljivosti, šoldima. U trčanju za time izgubi se ponekad smisao i suština. Picigin se zadnje vrijeme pokušava popularizirati, pa se organiziralo svjetsko prvenstvo, tj. prvenstvo svita. A da bi se do toga došlo trebalo je picigin promovirati u sport, dodati mu natjecateljstvo i propisati pravila. To je ubijanje duše picigina, relaksirajuće i neobavezne timske igre. Možda zahtjevna u fizičkom smislu, ali u krajnjem slučaju i ne mora biti takva.

Zato ću za picigin reći da je igra u kojoj balun treba zadržati u zraku, udarajući loptu i ne zadržavajući je. Picigin se u velikoj mjeri svodi na skakanje i trku, pa mu zato treba odgovarajući prostor: pješčani plićak, pogodan za trčanje i skakanje. I tu moram spomenuti Bačvice jer svi tvrde da je picigin izmišljen baš na Baćama, glavnoj gradskoj plaži, omiljenoj kod djece zbog plićaka i izobilja pijeska.

Balun je iz kućne radinosti tj. ne može se kupiti gotov u dućanu. Evo recepta za uzradu iz news grupe hr.soc.grad.split:

teniski balun se oguli… izrezes po onoj gumenoj crti sa skalpelom i onda mu ogulis onaj dlakavi zeleni dio klistima. Sad imas oguljeni balun, ali je jos pretezak za igranje.. pa ga moras obrusit, e to je sad vec umjetnost
mozes namontirat bruspapir na busilicu, tako ce ti ic najbrze, ali ce ti balun gotovo sigurno imat “njoke”, tako da je najsigurnija rucna metoda.. ja ga osobno prvo na gratakazu ogulim, onda sa grubim brus papirom ( 40 ), i na kraju kad sam zadovoljan sa masom i oblikom ga ispoliram sa finijim brus papirom (160+)

nakon sta se oguli ona zelena dlakava kora, onda se sa gratakazom guli.. ka
da gratas limun ili sta vec:) nakon toga sa sta grubljim papirom ( cisto
zato da ti brze ide) i posli finalno sa sto finijim papirom ( sta je finiji
rezultat ce ti bit bolji ali ces se vise zajebavat) i vrlo je vazno bit
strpljiv prilikom cijelog procesa jer to sve skupa zna trajat satima ako se
pazljivo radi.Posli je tesko ispravaljat greske ako ga se negdi malo jace
zadere. a sta se tice ovog poliranja to je vise stvar finece nego neke
velike prakticne koristi, bitno je da se balun maksimalno oguli a da pri tom
zadrzi sto okrugliju i pravilniju formu, kasnije ce se on koristenjem ionako
sam ispolirat…

Autor se potpisuje sa Sovereign, a cijela rasprava je dostupna na linku.

Evo i nekoliko linkova. Najzanimljivi su svakako tekstovi slavnih i žestokih piciginaša, umjetnika pera: Anatolija Tolje Kudrjavceva, nedavno preminuli kazališni kritičar, i Đermana Ćiće Senjanovića, satiričara. Više informacija o piciginu nude encikopedijski članci Wikipedije na engleskom i hrvatskom jeziku, a prepuno informacija slika, linkova je Sjedište picigina. Zanimljiv je i kratki tekst o piciginu na blogu Ljeskanje.

I par slika picigina u sumrak (prije paljenja reflektora):


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.