9. Downloadao sam datoteku od 700 MBajta preko linka brzine 1024/128 i postizavao brzine do 300 kBps. Kako je to moguće?

      Comments Off on 9. Downloadao sam datoteku od 700 MBajta preko linka brzine 1024/128 i postizavao brzine do 300 kBps. Kako je to moguće?

Na vezama brzine 1024 kbps (kilobita u sekundi) može se prenijeti maksimalno oko 120 kBps (kilobajta u sekundi). Nekoliko je mogućih razloga za nemoguću brzinu od 300 kBps.

Brzina ovisi o vrsti datoteke tj. njenom sadržaju jer tehnologije prijenosa imaju algoritme za kompresiju. Ako je datoteka koja se prenosi maksimalno komprimirana postiže se u prijenosu najviše do maksimalne brzine (u ovom slučaju 120 kBps). Datoteke sa ekstenzijama RAR, ZIP, ACE, JPG, AVI, MP3, WMA, PDF i neke druge su već komprimirane, no moguće je da kompresija nije maksimalna, da je datoteka oštećena (namjerno ili nenamjerno) ili da se ona prilikom prijenosa dodatno komprimira, te se postižu brzine veće od nominalne. Posebno se dobro komprimiraju DOC, TXT, HTML, WAV datoteke pa su kod njihova prijenosa moguće brzine downloada višestruko veće od nominalne.

Poseban slučaj su fake datoteke kod p2p (peer-to-peer) mreža. Često je preduvjet pristupa DC (Direct Connect) hubu ukupna veličina datoteka pa neki korisnici kršeći pravila igre dijele na svojim diskovima datoteke koje su nominalno vrlo velike, ali zbog ujednačenog binarnog sadržaja se dobro komprimiraju i na disku ne zauzimaju toliko mjesta. Prijenos takvih datoteka od par stotina megabajta traje koliko i treptaj oka, ali je sadržaj nekoristan i neupotrebljiv.
Rjeđa je pojava da su povećane brzine prijenosa uzrokovane privremenom deblokadom tj. promjenom brzine Interent veze na strani ISP-a.