10. Imam MaxADSL, D-Link wireless ruter. T-com paket je Start, brzine 1 Mbps i 1 GB download-a. Zašto kad se spajam sa svojim laptopom iz susjedne prostorije na taj ruter, na laptopu mi piše Speed: 54 Mbps? A imam 1 Gbps paket. Isto mi piše i na kompu (dole u taskbaru) koji je direktno spojen na ruter i ima Gb mrežnu karticu.

      Comments Off on 10. Imam MaxADSL, D-Link wireless ruter. T-com paket je Start, brzine 1 Mbps i 1 GB download-a. Zašto kad se spajam sa svojim laptopom iz susjedne prostorije na taj ruter, na laptopu mi piše Speed: 54 Mbps? A imam 1 Gbps paket. Isto mi piše i na kompu (dole u taskbaru) koji je direktno spojen na ruter i ima Gb mrežnu karticu.

Treba razlikovati brzinu lokalne mreže (LAN) i brzinu prema Internetu. D-Link router ima u sebi i switch, a podržava, očito, na bežičnom linku brzine do 54 Mbps (megabita u sekundi). Na njega se spaja laptop koji ima bežičnu karticu, te je njegova brzina prema mreži 54 Mbps.

Desktop PC ima 1 Gbps mrežnu karticu (NIC) i ako switch ima 1 Gbps ulaz LAN brzina desktop računala bi trebala biti 1Gbps, no ako switch podržava samo 100 Mbps vezu to bi trebala biti maksimalna LAN brzina desktop PC-a. Ako piše da je brzina LAN-a 54 Mbps na desktop PC-u to bi značilo da se i on spaja bežično na router.

Ponekad se u trayu osim ‘Local Area Connection’ ikone pojavljuje i ikona ‘Internet connection’ na kojoj se vidi brzina veze prema Internetu u kilobajtima u sekundi (kBps), a ona bi za 1 Mbps ADSL vezu mogla biti oko 120 KBps. To je i maksimalna brzina downloada za komprimirane datoteke.

ADSL paket nije 1Gbps već 1 GB (gigabajt) tj. u cijeni ADSL paketa brzine 1024/256 kbps uračunat je promet od 1 gigabajta prenesenih podataka. Brzinom od 1Mbps (1024 kbps) 1 gigabajt se prenese za oko 2 i pol sata.