19. U zadnje mi se vrijeme brzina smanjila? Sad imam 2 mbps a htio bih uzeti 24 mpbs pa me zanima koliko bih realno dobio?

      Comments Off on 19. U zadnje mi se vrijeme brzina smanjila? Sad imam 2 mbps a htio bih uzeti 24 mpbs pa me zanima koliko bih realno dobio?

Moguće je samo teoretski unaprijed odrediti stvarnu brzinu koja se može postići na nekoj lokaciji. Stvarna se brzina utvrđuje tek u eksploataciji. To bi se moglo utvrditi i kada se zatraži određeni paket: tehničari ISP-a bi trebali izaći na lokaciju i utvrditi stvarnu brzinu, ali ISP-ovi to ne rade.

Najnovije brzine od 24 Mbps su vrlo atraktivne ali se rijetko gdje mogu stvarno postići i teško je unaprijed reći koja će se stvarna brzina postići.

Primjer za Iskon: Nudi se brzina ‘do 10 Mbps’, a niža od toga je 5 Mbps. Korisnik se odlučuje za paket od 10 Mbps i potpisuje ugovor, plaća cijenu za 10 Mbps. Ako korisnik ustanovi da ne može postići 10 Mbps nego 8 Mbps, ima pravo slijedeći mjesec izabrati paket niže brzine tj. 5 Mbps. 8 Mbps ne postoji u cjeniku! Ovo je potvrdila Iskonova korisnička služba.
Čini mi se da su ove brzine ‘do 24mbps’ ipak samo reklamni trik i svatko pojedinačno treba procijeniti isplati li mu se ulaziti u tako nešto, te se osigurati nepotpisivanjem ugovora dok se ne ustanovi stvarna brzina kod njega ili u susjedstvu. Razlike u cijenama su u ovim slučajevima znatne.

U priči o stvarnim brzinama treba uzeti u obzir još jedan faktor o kojemu se malo priča: promjena brzine s vremenom. Naime i kabelski internet i ADSL ovise o broju korisnika na nekom području. Što je više korisnika brzina se nužno smanjuje. ISPovi naravno neće samovoljno smanjiti korisniku brzinu tj. račun. Stoga kada ustanovite da ne možete postići brzine koje plaćate trebate zahtijevati da plaćate nižu brzinu iz lepeze raspoloživih vašeg ISP-a, ako vam to odgovara. ISP vam mora izaći u susret. Ponavljam da praksa pojedinih ISPova nije poznata. Mnogi su ISPovi novi, a broadband u nas ulazi u fazu veće ekspanzije i treba u tom pogledu očekivati više problema, ali i pojašnjenja.

Moguće i da se brzina smanji zbog gosta, tj. nepoznatog korisnika koji se preko nezaštićene bežične mreže priključuje i pojede dio bandwith-a.

Neko vrijeme isporučivani su bežični routeri bez zaštite, pa su i dan danas mnogi otvoreni za upad. Provjerite zaštitu na svojim bežičnim routerima i zaštitite svoju mrežu. Na routerima se uglavnom može pronaći informacija o spojenim klijentima.