US & Them – Melbourne, Florida

      No Comments on US & Them – Melbourne, Florida

Redovitost ljetovanja u Poljani zamijenio sam ove godine posjetom US. Lipo je upoznati nove, daleke krajeve. Ne toliko egzotične jer se o njima mnogo piše i može ih se gotovo svakodnevno neizravno vidjeti i u nas. No izravni doticaj i življenje sa tim prostorom i ljudima nudi nemjerljivo intenzivniji doživljaj od promatranja pokretnih slika koje nam uglavnom nude koncentrat ekscesa umjesto stvarnog života. Valja izbliza upoznati Starbucks, picket fances, ocean, beskrajne floridske pješčane plaže, velike udaljenosti, velike čaše sa puno leda, velike vrućine, velike sparine, velike valove, …

Osim posjeta zanimljivim mjestima koje uglavnom prezentiram na slikama doživio sam svoju blisku, a udaljenu mi familiju  vrlo intezivno, čak upoznao neke njene članove kojih nisam bio niti svjesan. Mnogo smo pričali i upoznao sam američki način života, ako se to tako može nazvati jer ne vjerujem da postoji nešto takvo. Postoje različiti krajevi, različiti ljudi i nije preporučljivo izvoditi općenite zaključke na temelju malih uzoraka.

Moja rodbina živi uglavnom u Floridi, pa sam i ja tamo boravio za većeg dijela svog  posjeta Americi.

Florida je zelena i ravna. Nakon par dana pitao sam ima li Florida planina. Odgovorili su mi – kakvih planina, nema ni brda. Ima nešto uzvisina u pojedinim dijelovima Floride, ali na njenoj istočnoj obali od Miamia do St Augustina najveća uzvisina koju sam vidio bilo je dvadesetak metara visoko brdo smeća zasuto  zemljom i ozelenjeno.

Nema ni kamenja. Ono nekoliko komada koje sam vidio izvađeno je iz mora. Od sjevera do juga istočne obale Floride na Atlantskom oceanu pruža se samo pješčana plaža duga stotinama kilometara. Ocean je i u 9. mjesecu bio pretopao za moje pojmove. Njegovih oko 28 stupnjeva ne pružaju osvježenje. Izbjegavam kupanje u moru toplom ko lušija. Uz to je neugodno zbog snažnih valova uz obalu, a 20-tak metara od obale gdje je ocean nešto mirniji vrebaju već opake “ribe”. Stoga sam samo isprobao kupanje u oceanu.

Melbourne je veličine Zadra po broju stanovnika, ali se prostire na ogromnoj površini i sa jako malo kuća ili zgrada koje su veće od dva kata. Razmaci su veliki i dućan u susjedstvu je daleko oko 5 kilometara. Sve se obavlja autom.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.