2. Koliko često trebam formatirati karticu?

      Comments Off on 2. Koliko često trebam formatirati karticu?

Mnogi preporučuju učestalo formatiranje kartice. Nije baš jasno zašto, ali pretpostavljam kako su u pitanju povijesni razlozi. Jedan je razlog karakteristika sistema datoteka kojim se koristi kartica tj. uređaj, a drugi je trošenje kartice. Formatiranje kartice smatra se jednostavnijim načinom brisanja sadržaja kartice kojim se štedi broj mogućih pisanja na karticu. U smislu trajnosti kartice i brisanje je pisanje.

Broj pisanja koji može potrošiti karticu odnosi se na jednu memorijsku jedinicu, a ne karticu u cjelini. Naime ako se potroši jedna memorijska jedinica kartica je gotovo neupotrebljiva, tj. postaje nepouzdana i bolje ju je baciti nego pokušavati koristiti.
Kod formatiranja na karticu se zapisuju uvijek isti podaci na isto mjesto pa je broj pisanja jednak ili moguće čak i veći nego kod brisanja pojedinačnih datoteka. Dakle što se trošenja kartice tiče formatiranje kartice ne pomaže.

Datotečni sistem koji se koristi na karticama nije u potpunosti standardiran te postoje razlike u implementaciji. Takodjer je pravljen za medije manje veličine te je dosta neefikasan u korištenju prostora i brzini pristupa. Moguće je da se vremenom ili zbog uporabe na neodgovarajućim uređajima dio kapaciteta kartice izgubi, pristup kartici se uspori, a moguće su i pojave grešaka. Zbog toga je dobro povremeno formatirati karticu jer to uklanja probleme koji nastaju uslijed nesavršenosti datotečnog sistema.

Formatiranje kartice ne briše cijeli sadržaj, te je obrisane datoteke na kartici moguće u slučaju nenamjernog brisanja moguće povratiti, ali je ista stvar i sa obrisanim pojedinačnim datotekama na kartici. Naime formatiranjem ili brisanjem ne uništava se cjelokupni sadržaj kartice tj. datoteke već samo jedan dio, te je moguće, posebnim programima povratiti brisani sadržaj.