4. Kako čuvati karticu?

      Comments Off on 4. Kako čuvati karticu?

Svoj životni vijek kartica će doživjeti ukoliko postupate po uputama proizvođača kartice i uređaja u kojemu je koristite. Osim mogućnosti kvarova u datotečnom sistemu koji se jednostavno otklanjaju formatiranjem, važno je zaštititi karticu od vanjskih utjecaja koji mogu poremetiti njenu pouzdanost. Jeftinije kartice danas možete kupiti u raznim kvalitetama i po vrlo niskim cijenama. One imaju manje jamstvene rokove, generalno su lošije kvalitete i dolaze u slabije opremljenim pakiranjima. Kvalitetnije kartice većih kapaciteta i boljih osobina, posebno veće brzine pisanja, uglavnom su skuplje i proizvodi ih manji broj, uglavnom renomiranih proizvođača. Dolaze u bolje opremljenim pakiranjima, često s kvalitetnim uputama, softverom za obnavljanje datoteka, pa čak i čitačima koji odgovaraju njihovim karakteristikama.

U pogledu rukovanja karticama najbolje je pročitati i poslušati upute proizvođača kartice i uređaja u kojemu karticu koristimo. Evo nekoliko generalnih preporuka.

Karticu treba zaštititi od neodgovarajućih temperatura prema specifikacijama kartice, a one mogu biti različite. No kod preniskih temperatura i brzih promjena moguće je da dođe do kondenzacije unutar kartice te kartica prestane funkcionirati. Karticu stoga pri naglim promjenama ekstremnih temperaturnih uvjeta treba ponovno početi koristiti tek nakon nekog vremena u kojem se ona adaptira na novonastale uvjete.

Karticu koju ne koristite čuvajte u čistom. Nečistoća se naime može unijeti u uređaj skupa s karticom, te onečistiti unutrašnjost uređaja. Moguće je pritom onečistiti kontakte kartice i izazvati probleme s čitljivošću kartice. Kartice najčešće dolaze u plastičnim kontejnerima u kojima ih možete čuvati kada ih ne koristite.

Čuvajte kartice od jakog zračenja, magnetizma, vlage, loma i pritiska.

Izbjegavajte vađenje kartice iz uređaja dok je uključen. Kod fotoaparata to znači da ga najprije ugasite, a potom izvadite karticu. Naravno da prije gašenja aparata trebate pričekati da se spremi slika ako se u tom trenutku još sprema, inače se može dogoditi da izgubite tu zadnju sliku.

Dobro je na početak kartice spremiti kao prvu sliku svoje podatke. U slučaju gubitka kartice pronalazač će znati gdje da pošalje karticu.

Nepoštivanje navedenih preporuka ne mora nužno dovesti do kvara kartica, postupanje po preporukama ne mora nužno karticama produžiti životni vijek, ali svakako će umanjiti mogućnost kvara.