Spaladium Tremens

      3 Comments on Spaladium Tremens

Po objavi ove slike, Lago di Trstenik, dobio sam slijedeći komentar:

“Izvrsna fotografija, čisti dokaz kako nije potrebno biti u nekom od nacionalnihlnih parkova, pučinskih otoka da bi uhvatio izvrsno nebo, odraz na vodi pa čak i neku trstiku ili šaš(sad će me slavonci zamrzit).”
(alfa91)

Kako mi kod hvatanja motiva nije bila namjera da slika bude prikaz ljepota malo me zateklo: stoga sam napisao odgovor o ideji zbog koje je nastala ta slika kao i nekoliko sličnih, možda mračnijih i pogodnijih za ilustraciju, a  realiziranih u blizini. Slike sam zamislio objaviti zajednički pod naslovom Spaladium tremens.

Ovaj krajolik ima svoju priču (standardnu splitsku) koju sam pokušao ispričati slikama iz serije Spaladium tremens, a sad ću je pojasniti.

Puno napora i para u Splitu, rekao bih i u HR općenito, ulaže se u ne tako važne stvari koje omogućuju političarima da se prezentiraju u lijepom svjetlu kao zaslužnici za bolji život pučanstva. Bogom dane su takve stvari koje se mogu odraditi na brzinu, za njihova mandata. Kako svu energiju i novac ulažu u takve, nepotrebne, manje važne i neprioritetne stvari i
objekte, one važnije se, zbog takve logike i kapaciteta, ne realiziraju. Ne ostvaruju se ili upoće ili malo, slabo, nedovoljno.

Prvi takav “objekat” je MIS 79, koji je poremetio normalni razvoj grada i dugo, dugo vremena snosimo posljedice. On je i najveći i sa sobom je donio puno dobroga, ali zbog njegove veličine puno toga važnoga nije dugo vremena realizirano. Došlo je do neuravnoteženog razvoja Splita. Bolje rečeno zastoja u mnogim područjima.

Drugi, puno manji, je dolazak Pape, kada je nasut Žnjan, a izgrađena je tada i ova cesta, na slici Lago di Trstenik sa live strane, Bračka ulica. Izgrađena, nedovršena. Službeno izvan upotrebe, ali se njome koriste svi, uključujući i policajce iz susjedne Prometne policijske postaje! S desne strane Bračke prepun je krajolik raznoraznih zgradurina izniklih na brzinu, bez reda, bez veze (ali naravno s drugom vrstom veze). Užasan krajolik koji se teško može uslikati.

Treći, dosta velik poremećaj je Spaladium arena. Ona će u Splitu izazvati novi potres, veliki poremećaj u normalnom, uravnoteženom razvoju. Splitu posve nepotreban objekat, nametnut za potrebe Metropole i njenih apetita. A mnoge stvari i objekti važni za razvoj Splita ostat će zbog toga nerealizirani.

Na račun svega toga moguć je ovakav krajolik. S lijeve strane su osnovna škola (naprijed) i vrtić (iza). Škola je nedavno uređena, a vrtić je u komatoznom stanju. Za igru u okolici nema baš previše uređenih površina, a bara na slici je simbol te (ne)uređenosti.

Sve to zahvaljujući nesposobnim i pokvarenim političarima, sa krivim ciljevima i prioritetima. Ako neki i neće svojom voljom ići u svemir, valjalo bi ih poslati, bez povratne karte. Uskoro će sjesti u gotovo gotovu Spaladium arenu i slikavati se za medije, izbore i bolje položaje, povlastice za sebe, svoju djecu i ljude oko sebe, a raja, pučanstvo i oni izvan arene će plaćati njihove šekonde gušte i biti sretni da ne kopaju po kontejnerima.

Dosta držanja govora – evo nekoliko slika.

I još par sa gotovo gotove Spaladium arene gotovo puno prije roka. Pitao sam se zašto toliko hvalospjeva takvoj ljepotici nitko ne ilustrira fotografijama. Nakon posjeta Spaladiumu nacrtao mi se odgovor.

Jel da nisam spomenuo rukomet, prvenstvo, svjetsko?

3 thoughts on “Spaladium Tremens

 1. mrki

  Mislim da nisi u pravu vezano za Mediteranske igre. Sjecam se da je osim sportskih objekata sredjeno i puno drugih stvari u gradu npr. dosta ulica je otvoreno, tunel kroz Marjan probijen, ukopana zeljeznicka pruga…. Tako da se meni cini da je od MISa ipak bilo vise korisnih stvari nego beskorisnih.

 2. blagi Post author

  To sam za MIS i napisao, ali je ipak došlo do neuravnoteženog razvoja nakon njega. Onoliko sportskih objekata čak i uz pomoć Federacije i Republike Split je puno koštalo u smislu razvoja.

 3. blagi Post author

  Za financiranje MIS-a su potrošena sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture (priprema zemljišta) i to je stanogradnju svelo na razinu koja nije mogla zadovoljit potrebe.
  I još nešto je zanimljivo. Koliko god smo maheri za nešto napravitii na ho-ruk, na brzinu, toliko pojma nemamo o redovitom održavanju. U tom brzinskom završavanju puno se stvari napravi naopako, ali se kratkoročno zamaskira. Stadion Hajduka, nekada Poljudska ljepotica, danas je ruglo i ne održava se, postaje opasno mjesto. Ne vidim zbog čega bi sada sa Spaladiumom bilo bolje? Što se to u našem mentalitetu promijenilo?
  Privatno-javno partnerstvo je nepoznato i ne sjećam se da je negdje uspješno primijenjeno, a da ne kažem da to nije ‘deus ex machina’, tj. da će i to građani plaćati. Dijelom iz poreza, a dijelom plaćajući korištenje po visokim cijenama. A i dalje će faliti mjesta za jeftinu rekreaciju, još uvijek osnovne i srednje škole nemaju dvorane i igrališta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.