µTorrent – Bittorrent klijent

      3 Comments on µTorrent – Bittorrent klijent

utorrent µTorrent
U mnoštvu klijent programa popularne Bittorrent peer-to-peer tehnologije odlučio sam se za µTorrent. Više se ni ne sjećam koji sam program prvi koristio, ali znam da je koristio jedan DOS program koji je izlijetao sa svojim prozorima. Nakon toga sam uočio, kao veliko osvježenje Azureus, koji je i danas jako popularan i cijenjen. Bio bih vjerojatno i danas korisnik Azureusa da me nije počela smetati učestala pojava novijih verzija, a upgrade je bio veći od 5 MB. Sam Azureus je bio veliki napredak i čudesno brzi Java program što je bilo za skidanje kape i duboki naklon, ali je na kraju stradao u čistki usmjerenoj ka zamjeni glomaznih pozadinskih programa, velikih potrošača memorije i procesora. Azureus je rasipnik memorije, a imao je gomilu opcija koje mi nisu trebale, već su bile više reprezentativne. U to vrijeme je netko spomenuo µTorrent i baš mi se fino uklopio u izbor malih i efikasnih programa. Sa svojih nevjerojatnih 100 KB (!) bio je najmanji. Radilo se o jednoj jedinoj, izvršnoj, datoteci (.exe) koju nije trebalo instalirati, a lako se nosi na USB sticku i pokreće sa njega u toj osnovnoj varijanti. Od tog vremena je narastao na nekih 170 kB, dobio nešto dodatnih funkcija u skladu sa nekim tredovima u Bittorrent svijetu.

Iako malen µTorrent ima brojne opcije. Posebno mi se sviđa mogućnost da iz skupine datoteka unutar jednog torrenta izvdojim samo neke koje me zanimaju i skinem samo njih, ili da dam prioritet nekima koje su važne za odluku da li skinuti i ostale. Ima ugrađene alate za podešavanje brzine, te kontrolu maksimalne upload i download brzine, prebacivanje kompletiranih datoteka u posebni folder, označavanje nekompletnih datoteka posebnim tipom, detekciju pojave torrent datoteka u predefiniranom folderu i automatsko pokretanje downloada. Unutar sebe ima i mogućnost pretraživanja pojedinih torrent siteova, izbor downloada preko RSS-a i mnoštvo drugih opcija. Toplo preporučam.

Podrška/download stranica: µTorrent Home Page
Status: Freeware
Podržani OS: Windows (95, 98, NT, 2000, XP, Vista)
Aktualna verzija: 1.7.5 (11.09.2007)
Veličina: 215 KB
Prijevod na hrvatski: Ima
Značajne vrline: Malen i vrlo efikasan Bittorrent klijent sa mnogobrojnim više i manje korisnim mogućnostima. Jednostavna instalacija i uporaba.
Značajne mane: Nema
Izgled µTorrent glavni prozor

µTorrent – glavni ekran

3 thoughts on “µTorrent – Bittorrent klijent

  1. blagi Post author

    Već dulje vrijeme ne koristim µTorrent. Pokvario se, prepun je reklama, nije više tako efikasan i glomazan. Mnogo je bolji qBittorrent. Ima i ugrađenu tražilicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.