Spas u zadnji čas za pismenost nacije

Puno mi je lipo sila vijest da je Matica Hrvatska izdala Pravopis. Lada Badurina, Ivan Marković i Krešimir Mićanović su autori podeblje knjige koja će se pojaviti na trafikama Tiska i to za ne prevelikih 120 kuna.

Hrvatski pravopis
Pravopis ko pravopis neš ti, reći će neko neupućen. Ima ih puno previše. Svako malo izađe neki novi drugačiji. U tome i je problem i to cile države jer ne postoji jedan standardni pravopis nego više njih i stručnjaci nikako da se dogovore. Svi čuvaju svoje pozicije i izdaju svoje knjige ka da in je Pravopis ćaćina prćija. Bilo bi vrime da skupu glave i napišu nešto što se zove standardom.

Nisam siguran da je ovaj baš standardan, ali kad ga izdaje Matica Hrvatska ima, i bez obzira na tvrdoću uveza, svoju težinu. Autori nisu oni razvikani i utaboreni na svojim pozicijama, nego neki mlađi ljudi. Valjda su skužili da se dalje ovako ne može.

Najdraže u svemu tome mi je činjenica šta smo za sada izbjegli mogućnost da neki nadobudni Hrvat, Hrvatina dapače, jednim potezom pera učini veliku većinu onih, kojima je hrvatski materinji jezik, nepismenima. Mada nisam imao ovaj Pravopis u rukama, tu mi nadu daje slijedeća rečenica iz najave izdavača, Matice Hrvatske:

“Pravopisna su rjeÅ¡enja u ovome priručniku, nadamo se, dobro odmjerena, u skladu su s hrvatskom pravopisnom tradicijom i suvremenim stanjem hrvatskoga standardnog jezika.”

Vjerojatno neću reći ne ću kupovini ove značajne knjige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.